Cum poti folosi culorile pentru a delimita spatiile mici


In apartamentele mici, unde chiar si o sigura camera poate fi folosita in scopuri multiple, culorile pot ajuta la delimitarea spatiului in zone cu scopuri diferite. Daca dormitorul tau este si biroul in care iti faci munca de freelancer sau livingul este si locul in care iei masa impreuna cu familia, incearca sa folosesti  vopseaua ca un divizor vizual pentru a imparti ariile din locuinta ta, fara a sacifica astfel niciun centrimetru din spatiul propriu-zis.


Pentru a da impresia de spatiu intr-un living ce serveste pe timpul zilei mai multor activitati, poti delimita zona biroului prin trasarea unei dungi de vopsea intr-o culoare diferita de cea a peretilor. Poti opta pentru o nuanta ce se regaseste si in restul elementelor de mobilier din living, ori te poti orienta spre o varianta color block. Adica sa vopsesti intreg peretele intr-o culoare distincta, dar care sa se imbine placut din punct de vedere estetic.birou balcon


De altfel, daca ai un birou improvizat dintr-o debara sau o garderoba in perete, ceea ce se intampla adesea in spatiile mici, atunci poti varui peretii in culori vii, atragatoare. In felul acesta separi vizual locul de munca de restul aparatamentului si ii dai si un aspect fresh, fapt ce va influenta foarte mult si starea pe care o vei avea de acum inainte atunci cand te vei aseza la birou.

In cazul in care ai un dormitor mic si nu iti incap toate lucrurile pe care le folosesti in mod obisnuit, atunci poti crea un loc prin montarea unui blat de lemn rabatabil si il poti delimita prin vopsirea unui patrat deasupra raftului, intr-o culoare ce iese in evidenta. In felul acesta ti-ai creat un spatiu nou, pastrand totodata un aspect aerisit in dormitor. De altfel, aceasta zona poate inlocui cu succes clasica masuta de machiaj.

Daca ai un studio la manasarda, atunci poti delimita dormitorul prim vopsirea peretilor din zona patului. Acelasi lucru este valabil si daca vrei sa obtii o zona de recreere pentru citit, ascultat muzica etc.

O alta idee interesanta pentru a delimita spatiile dintr-un apartament mic cu ajutorul culorii este sa vopsesti peretii exteriori ai bucatariei, acolo unde se poate. In felul acesta separi vizual locul de gatit alcatuit din blaturi, chiuveta si aragaz, de locul unde iei masa.

De asemenea, daca locuinta ta este prea mica si nu ai un spatiu unde sa mananci, atunci poti improviza o masa dintr-un blat de lemn. Si nu in ultimul rand, pentru a face o distinctie clara dintre zonele apartamentului, varuieste acel loc intr-o culoare placuta, diferita de restul peretilor.

De regula, se recomanda culori contrastante, pentru definirea vizuala cat mai clara a spatiilor. De altfel, pentru a integra zonele varuite, poti pune rafturi, fotografii sau ilustratii care se potrivesc cu restul obiectelor din apartament.

O alta idee este sa folosesti doua nuante ale aceleiasi culori. Spre exemplu, in cazul in care ai un birou la geam, poti vopsi rama ferestrei intr-un ton mai inchis, in timp ce peretele il varuiesti intr-un ton mai deschis.

model dormitor mic

De altfel, incearca sa fii cat mai creativ si sa te inspiri din elementele din jurul tau. De exemplu, daca patul sau canapeaua ta are o culoare puternica, atunci poti vopsi peretele din dreptul acestora intr-o nuanta similiara pentru a da continuitate si a trasa o linie imaginara intre locul de dormit sau relaxare si restul spatiului.

Prin urmare, este foarte simplu sa creezi zone de studiu, de lucru sau de relaxare chiar si intr-un apartament mic, iar acest lucu il poti realiza fara a adauga mobila suplimentara, ci prin simpla varuire a peretilor intr-o culoare distincta. Astfel, tine cont de aceasta idee pentru data viitoare cand vei dori sa ai un spatiu care sa se evidentieze fata de restul locuintei.

Surse foto: apartmenttherapy.com