Ce trebuie sa stim despre gresia glazurata ?


Atunci cand ne propunem sa decoram o casa, fie ca este noua locuinta, fie ca cea veche are nevoie doar de o nota de prospetime, imediat ne gandim la culori si texturi. Complicatiile nu apar doar cand cautam mobila moderna, ci si atunci cand intram intr-un magazin de specialitate si ne uitam la preturi materiale de constructii si ne punem automat intrebarea: care este cea mai potrivita gresie si faianta pentru o casa moderna ? Mintea noastra parcurge in doar cateva secunde zeci, uneori chiar sute de nuante existente, iar gadget-urile performante care ne pot edita prin calculator o culoare de gresie dorita ne incurca si mai mult si atunci stam si cugetam si ne gandim ce fel de gresie ne dorim: gresie glazurata sau gresie portelanata ?


Este evident faptul ca fiecare dintre noi, cumparatorii interesati, ne dorim ce este mai bun in domeniul noilor modele gresie glazurata si, daca s-ar putea, asta la un pret cat mai mic, sau macar un modic pret gresie glazurata, dar cine poate sa stie cu siguranta unde sunt adevaratele ponturi, pistele pe care trebuie sa le urmezi daca doresti calitate, rafinament si originalitate la preturi acceptabile, prietenoase cu buzunarele si bugetele oamenilor obisnuiti, fara prea mari pretentii tehnice sofisticate ?

Gresia glazurata nu are nicio legatura cu glazura de la prajituri. Stiu ca la ea v-ati gandit prima data, dar iata cum a aparut prima placa gresie glazurata. Initial, placile de lut au fost arse la temperatura inalta si astfel a rezultat placa ceramica, doar ca aspectul nu era unul tocmai aratos, iar la palpare avea anumite denivelari nu doar inestetice, ci si cu diverse asperitati deranjante talpilor. Mai apoi, pentru a nivela, respectiv netezi gresia, unul dintre cele doua straturi ale placii ceramice a fost rears, dar de data asta la o temperatura si mai inalta, ocazie cu care a rezultat o gresie cu o parte neteda, lucioasa, deci s-a ajuns la aparitia gresiei glazurate. Tot asa, ulterior, s-a ajuns la gresia portelanata, unde ambele straturi ale placii de ceramica au fost vitrificate, deci arse la temperaturi mult mai inalte decat cele initial folosite in cazul gresiei glazurate.

Daca suntem suficient de interesati si de preocupati de un pret gresie de calitate, atunci vom observa cu usurinta faptul ca pret placi gresie glazurata este mai mic decat cel pentru placile portelanate in principal din cauza faptului ca acestea din urma sunt mai rezistente la conditiile vitrege de trai. Astfel, daca ne intereseaza sa ne placam interiorul casei cu gresie, putem opta linistiti pentru gresie glazurata pentru interior pentru ca rezista la traficul din locuinta, se curata foarte usor, este disponibila in diverse culori modele, iar ea poate fi utilizata cu sau fara distantiere intre placile de gresie.

Avand in vedere cele expuse anterior, daca avem nevoie de gresie pentru exterior, automat ne-am gandi la cea portelanata, nu-i asa ? Cu toate acestea, exista si gresie glazurata pentru exterior, in conditiile in care anumite modele de astfel de gresie au proprietatile lor specifice, care o fac si pe ea rezistenta la socuri si intemperii. Asadar, nu trebuie sa scapam din vedere un eventual mozaic din gresie glazurata pentru curte.