Dupa ce ati definitivat planurile pentru achizitia terenului si v-ati hotarat asupra formei casei, trebuie sa alegeti ce tip de arhitectura exterioara veti folosi. Arhitectura depinde de mai multi factori precum latimea, lungimea si inaltimea casei, forma si panta acoperisului, numarul de etaje etc. Pe langa aceste aspecte va trebui sa va interesati daca zona in care veti construi casa are cerinte specifice privind stilul constructiei, culorile exterioare sau arhitectura.
Case traditionale si moderne
Forma casei are o importanta foarte mare in aspectul general al cladirii. Prin utilizarea elementelor decorative si a culorilor se pot obtine de asemenea diferite designuri exterioare. Elementele care infrumuseteaza fatada pot incadra arhitectura unei case in stilul traditional sau clasic. Aceste elemente pot fi impartite in doua grupe: elemente de constructie si finisajele. Elementele de constructie includ tipul de acoperis, si elemente construite in exterior precum balcoane, arce, coloane care prin forma lor influenteaza aspectul general al cladirii. Elementele de finisaj includ ferestrele, ancadramentele, braurile, culoarea fatadei si a acoperisului.
Recomandare: Modele de case cu acoperis in doua ape
Elementele de constructie
Casele traditionale au forme rotunjite si balcoane sustinute de stalpi sau coloane, in timp ce balustradele din fier forjat sunt curbate. Acoperisurile caselor traditionale folosesc structuri in doua sau in patru ape in timp ce intrarile sunt acoperite cu frontoane de diferite forme si marimi.
Recomandare: Principalele probleme cu care va puteti confrunta cand locuiti la casa
Casele moderne au forme dreptunghiulare sau patrate, colturi drepte si balcoane fara suport sau sustinere. Multe dintre casele moderne au acoperisuri plate si folosesc la exterior materiale precum metal, sticla si beton.
Finisajele
Finisajele joaca un rol foarte important in definirea unei arhitecturi traditionale. Fatada are multe elemente decorative precum ancadramente, pervazuri exterioare sau brauri. Se folosesc materiale precum caramida aparenta, piatra sau lemnul care de obicei au o culoare mai inchisa decat restul fatadei.
Recomandare: Casa cu etaj si arhitectura rurala
Daca casele traditionale folosesc o gama de culori deschise precum bej, crem sau galben, casele moderne folosesc o paleta de culori bazata pe alb, gri sau negru. Fatada poate fi acoperita cu placi mari ceramice, cu sticla sau cu metal in timp ce acoperisul foloseste aceeasi gama de culori cu fatada.
Ferestre si usi
Casele traditionale nu au foarte multe ferestre. Acestea sunt sunt decorate cu arcuri si ancadramente care de obicei au un colorit diferit de restul fatadei. Pentru a accentua aspectul traditional al casei se recomanda folosirea usilor din lemn masiv, fara geam, care pot avea insa diferite elemente decorative.
Recomandare: Casa cu etaj si 5 dormitoare – proiect detaliat cu poze cu interiorul
Ferestrele si usile caselor moderne difera semnificativ de cele traditionale. Stilul modern este dat de numarul mare de ferestre care se gasesc si in colturile caselor, creand un design interesant atat la exterior cat si la interior. Arhitectura moderna pune accent pe ferestre mari si usi glisante din sticla securizata. Usile de la intrare au de asemenea ferestre in lateral sau sunt decorate cu geamuri.
Recomandare: Cunosti care sunt cele mai mari avantaje ale unei case pasive?
Concluzii
In concluzie, casale traditionale au o fatada in culori calde, cu multe elemente decorative si pot fi placate cu piatra sau caramida aparenta. La acoperis se folosesc placile de tigla rosiatica sau caramizie. Casele moderne au in schimb fatade netede, in diferite nuante, folosind combinatii de placi de granit, piatra lemn sau stucla. Fiecare stil are elemente decorative specifice care vor permite casei sa fie in armonie cu peisajul sau, dimpotriva, sa iasa in evidenta. Folositi combinatii de culori, materiale si decoruri astfel incat rezultatul final sa fie casa la care ati visat.
Recomandare: Semnificatia culorilor din casa noastra