Iti vine sa crezi ca exista un apartament cu dimensiunea unui living : 12 metri patrati perfect functionali

De cele mai multe ori este incredibil de greu sa organizezi spatiul intr-o camera mica, ca de exemplu intr-un living sau dormitor, insa pentru arhitecta Julie Nabucet, acest lucru ar fi fost floare la ureche, pe langa solicitarea foarte neobisnuita pe care a avut-o din partea unui tanar cuplu, care a rugat-o sa le amenajeze apartamentul. Iata si provocarea: apartamentul nu depaseste o suprafata totala locuibila de 12 metri patrati – este mai mic chiar si decat o sufragerie din blocurile post decembriste. Insa arhitecta chiar a reusit imposibilul!Apartamentul este situat in centrul Parisului, unde dupa cum poate stii, exista o adevarata criza a spatiilor de locuit. Proprietarii lui sunt un cuplu format din doi tineri muzicieni, care atunci cand l-au achizitionat au fost foarte nedumeriti si nu au avut nici cea mai vaga idee cum ar putea sa il amenajeze. Pentru ajutor s-au gandit totusi sa apeleze la Nabucet Julie, specialista in amenajarea apartamentelor mici.

Fiind vorba despre o amenajare iesita din tipare, m-am gandit sa te invit astazi, sa vedem impreuna, care sunt metodele pe care le-a folosit pentru organizarea unui spatiu atat de mic, astfel incat sa contina living, dormitor, bucatarie si baie cu cabina de dus. Pare imposibil, nu-i asa?

Stilul eco, sau chemarea naturii

Arhitecta a decis ca pentru amenajarea acestui spatiu cel mai potrivit ar fi un stil eco. Este un lucru bun de retinut, pentru cei care au apartamente mici sau garsoniere, ca stilul ecologic folosind linii curate, simple si culori naturale este cel mai potrivit pentru astfel de spatii. Culoarea alba este folosita foarte des de designeri pentru a mari vizual spatiile mici. Peretii gri deschis, permit bucatariei sa se distinga de restul spatiului, oferindu-i totusi profunzime. Tonurile delicate de culoarea piersicii anima atmosfera si introduc note proaspete.

Multa, multa lumina

Urmatoarea tehnica pe care ar trebui sa o tinem minte pentru marirea vizuala este ca spatiile mici au nevoie de iluminare diferita pe zone. In living, au fost instalate doua corpuri de iluminat chiar deasupra zonei patului, in bucatarie au fost folosite doua aplici pe perete alaturi de un spot fixat pe dulapul de vase. Toate corpurile de iluminat sunt grupate pe zone , astfel incat sa umple spatiul cu lumina si confort suplimentar.

Suprafete lucioase

Interiorul pare luminos si aerisit datorita folosirii suprafetelor instens lucioase, alternate cu suprafete calde din lemn. Datorita acestui echilibru , lumina care cade pe suprafetele lucioase nu orbeste.

Unde sa asezi un pat intr-o garsoniera

Ti-am povestit, si in alte randuri, despre beneficiile pe care le are o platforma inaltata in organizarea spatiilor mici. Iata ca si in acest caz, arhitecta a ales sa construiasca un podium , pentru a creste nivelul podelei si pentru a ascunde dedesubt un pat. Un truc foarte folositor pentru dormitoarele si livingurile care se afla in aceiasi camera, dar si pentru apartamentele tip studio. Patul matrimonial, deci foarte confortabil, poate fi ascuns in totalitate sub platforma, sau doar partial lasand la vedere o canapea.

Sisteme eficiente de depozitare

Intr-o garsoniera atat de mica , nu poti lasa lucrurile la intamplare. Trebuie gandit in detaliu fiecare spatiu de depozitare. De exemplu, instalarea unor cuiere cu rol decorativ dar si functional. Frigiderul poate fi ascuns sub suprafata de lucru, iar ustensilele de bucatarie pot fi asezate in modulele in forma de cub ce despart bucataria de zona de living, ce are rol si de bar. Peretele din livingul dormitor a fost placat in totalitate cu dulapuri cu fronturi albe, simple fara niciun accesoriu. Un truc deosebit de interesant si eficient pentru ca ai impresia ca in fata ta se afla un perete alb, nicidecum un mic dressing.

Trucuri mari pentru apartamente mici

Pentru a distrage atentia de la dimensiunea reala a apartamentului si pentru a-l transforma intr-un spatiu original, arhitecta a creat un element interesant de decor pe un perete, si nu a avut nevoie decat de o bucata de placaj si vopsea maro. Datorita liniilor poligonale a reusit sa creeze iluzia unui spatiu alungit.

Accentuarea unui perete este o tehnica deosebit de eficienta pentru camerele mici. Iti permite alegerea unei zone si distragerea atentiei de la dezavantajele incaperii. Aceasta accentuare se poate face cu tapet, decoratiuni diverse pentru pereti sau prin vopsea colorata. Motivul de pe peretele de accent este in concordanta cu modelul panoului decorativ cu rol despartitor dintre bucatatie si lavoarul de baie.

Zona destinata baii a fost amenajata in nuante de gri inchis, o alegere destul de neobisnuita pentru spatiile mici. Pentru a ajusta vizual toaleta si baia cu dus, peretii au fost placati cu mozaic cu finisaj lucios. Chiar putem vedea in imaginile din galerie cum jocul de lumini creaza iluzia unui spatiu mult mai incapator.

Amenajarea acestei mici garsoniere este dovada ca imaginatia si creativitatea te poate ajuta sa obtii rezultate uimitoare si functionale, indiferent de dimensiunile cu care te confrunti. Un alt exemplu in acest sens il reprezinta si cubul rezidential, sau mobilierul modular ce are incorporate toate cele necesare traiului cotidian, special creat pentru spatii mici.

sursa foto: Julie Nabucet