15 idei pentru crearea straturilor inaltate pentru cresterea legumelor sau a florilor


Daca va plac florile si legumele puteti lua in considerare construirea unor straturi inaltate, astfel veti putea planta florile favorite sau puteti creste legume sanatoase chiar in gradina dumneavoastra. Straturile sau paturile inaltate au devenit foarte populare in ultima perioada deoarece nu sunt scumpe si sunt usor de construit. In plus acestea reprezinta un mod ieftin de a decora orice gradina sau terasa.


Straturi etajate din boltari pictatiEle au o inaltime de cativa zeci de centimetri si pot fi construite din diverse materiale precum lemnul, caramida, piatra sau tabla. In continuare va vom prezenta cateva idei de amenajare a unor astfel de straturi special concepute pentru cresterea  legumelor sau a florilor.

Recomandare: 15 idei de amenajari exceptionale pentru gradinile mici

Straturile inaltate de mici dimensiuni pot fi amplasate chiar pe terase sau pe aleile gradinii. Acestea sunt de obicei din lemn care poate fi vopsit in diferite nuante pentru a nu face nota discordanta cu arhitectura terasei. Alte materiale din care se construiesc straturile inaltate sunt caramizile ceramice sau boltarii. Daca acestea au goluri verticale mari puteti planta cateva flori chiar si in caramizile care delimiteaza straturile.

Recomandare: Uite ce poti face din boltari – Proiecte uimitoare si simple pentru curtea si gradina ta

Paturile ridicate au de obicei forma patrata sau triunghiulara dar daca va doriti un design mai interesant puteti opta pentru cele in forma de hexagon sau de stea. Pentru a folosi mai bine spatiul puteti sa construiti straturi inaltate supraetajate de diferite forme. Pentru acestea puteti folosi si materiale reciclate precum paleti sau trunchiuri de copaci.

Recomandare: Modele de foisoare din lemn pentru gradina

Dupa ce ati construit stratul inaltat adaugati pamantul de flori pe care puteti sa il amenstecati cu un ingrasamant natural. Plantati florile sau legumele si nu uitati sa le udati de cate ori este necesar. Daca aveti legume sau flori agatatoare puteti pune o plasa de sarma pe care acestea sa poata creste in voie. Cand vor creste veti avea o sursa de legume proaspete si flori superbe pe terasele sau in gradinile dumneavoastra.

Speram ca v-a placut aceasta colectie de fotografii si ca va vor inspira sa va construiti propria gradina inaltata pe terasa sau in curtea dumneavoastra.