Castravetii sunt o leguma foarte apreciata pentru gustul si textura crocanta in special atunci cand sunt proaspeti. Cresterea castravetilor se face de obicei in gradini si solarii dar sa stiti ca acestia pot fi crescuti si in spacii mai mici, chiar si pe balcon. Plantarea castravetilor in sticle de plastic este o metoda eficienta de cultivare, care se poate folosi atat in spatiile mici cat si in locurile care nu beneficiaza de conditii climatice prielnice. In continuare va vom prezenta cateva sfaturi pentru cresterea castravetilor in recipiente de plastic de diferite dimensiuni.
Castravetii pot fi plantati intr-un recipient de plastic precum un pet sau un bidon. Intr-o sticla de plastic de 2 litri se poate creste o singura planta, in timp ce intr-un bidon de 5 litri pot creste pana la cinci rasaduri. Cu ajutorul unui cutit veti taia partea superioara a sticlei sau a bidonului, iar ulterior veti face niste gauri in partea inferioara pentru a asigura un bun drenaj.
Recomandare: Cresterea plantelor aromatice in ghivece – decor natural in bucatarie
Se poate folosi si partea superioara a sticlei pentru plantare, drenajul facandu-se prin capac. Partea superioara a bidoanelor poate fi folosita pentru a proteja plantele pe care le plantati in gradina de bruma sau chiar inghet, dar si pentru a grabi cresterea lor prin crearea unui efect de sera. Pamantul poate fi cumparat din magazinele specializate si este indicat sa fie special pentru cresterea rasadurilor de legume.
Recomandare: Cele mai rezistente flori de camera – 6 specii usor de intretinut
Daca aveti experienta puteti sa faceti un amestec de pamant de gradina cu diferite ingrasaminte naturale. Nu umpleti recipientele cu pamant ci lasati cativa centimetri pentru a putea uda plantele sau pentru a adauga ingrasamant natural.
Cel mai mare avantaj al recipientelor de plastic este ca nu sunt costisitoare si se pot gasi sub diferite forme si marimi. In plus recipientele de plastic sunt transparente si permitand patrunderea luminii naturale care faciliteaza cresterea plantelor. Chiar daca aveti o gradina, puteti totusi sa cresteti rasaduri de castraveti in sticle de plastic pe care apoi sa le plantati in gradina. Atunci cand vremea se va incalzi, veti putea planta rasadurile care vor creste mai repede putand sa aveti castraveti chiar in primele luni de vara.
Recomandare: 20 de decoratiuni cu varza decorativa care pot infrumuseta orice gradina
Avantajele rasadirii castravetilor in sticle de plastic sunt:
– protejeaza micile plante de insecte si daunatori
– apa se va duce direct la radacinile plantelor permitandu-le acestora sa creasca mai rapid
– Nu vor creste buruieni care vor lua lumina si nutrientii necesari dezvoltarii rasadurilor
– schimbarea permanenta a pamantului din sticle impiedica dezvoltarea de microorganisme astfel ca plantele vor fi sanatoase si vor avea o recolta mai mare
Recomandare: 15 idei pentru crearea straturilor inaltate pentru cresterea legumelor sau a florilor
Castravetii sunt plante delicate carora le place caldura dar care nu iubesc foarte mult lumina directa a soarelui. Daca ii plantati pe balcon incercati sa ii protejati pentru ca acestia sa poata creste. Udati cu grija rasadurile cu apa la temperatura camerei fara sa atingeti frunzele. Urmariti culoare frunzelor iar daca acestea incept sa se ingalbeneasca, acesta poate fi un semn de imbolnavire sau de daunatori. Pentru aceasta puteti face o infuzie de usturoi si cuisoare sau de coji de ceapa cu care sa stropiti plantele.
Recomandare: Idei practice pentru organizarea bucatariilor mici
Speram ca aceste sfaturi vor fi folositoare si ca va veti hotari sa cresteti castraveti in gradina sau pe balcon.